2021 Sep 19
ඔන්න ඉතින් ඇඳිරි නීතියත් තව සති දෙකකට දික් වුණානේ. ඉතින් මේ සති දෙකේත් ගේ ඇතුලටම වෙලා ඉන්න එකේ රහසිගත රෙසිපියක් ට්රයි කරලා බලමුද ? මාතෘකාව දැක්කම ඔයාට හිතෙන්න ඇති හැබෑවටම එහෙමත් කෑම බීම තියෙනවද කියල. ඇත්තෙන්ම තියෙනවා. ඔයා කෑම ලෝලියෙක් නම් (බඩජාරියා කියල නෙමේයි කිව්වේ) මේ ආටිකල් එක ඔයා වෙනුවෙන්ම තමයි. එහෙම කියල අනික් අය නොකියව ඉන්නත් එපා.
ඇත්තටම මේ කෑම රෙසිපිය හංගන එහෙම නැත්තන් රහසිගත කරන වැඩේ ගොඩක් කරන්නේ අති විශාල ජාලයක් තියෙන කෑම බීම හදන සමාගම්. මෙයාල මේක කරන්නේ එයාලව වෙන අයට කොපි කරන්න බැරි වෙන්න. ඒ ඒ අංශයේ ලොකු වෙළදපොල කොටසක් තමන් සතු කරගන්න, අනිත් කෑම බීම වලට වඩා තමන්ගේ නිෂ්පාදනය විශේෂ කරගන්න වගේ හේතු ගොඩක් නිසා. මේ රෙසිපි ගොඩක් වේලාවට අධි ආරක්ෂිතව තැන්පත් කරලා තියෙන්නේ. මේ ලිපිය කියවගෙන යද්දී ඔයාට තේරෙයි මේ කෑම බීම වට්ටෝරු ඒ අදාළ සමාගම් වලට කොච්චර වටිනවද කියල. ඒවාට දීල තියෙන ආරක්ෂාව ගැන දැනගත්තම. වැඩි කතා නැතිව අපි බලමු මොනවද මේ ඒ කෑම බීම කියලා.
KFC fried chicken
මේ මොනාද කියල අමුතුවෙන් කියන්න ඕන නෑනේ. මේ ගැන දන්නේ නැති කෙනෙක් නම් නැති තරම්. ලෝකේ පුරාම ලොකු පොඩි ඕනෑම කෙනෙක්ගේ මනාපය දිනාගත්ත KFC එකේ සුප්රසිද්ධ චිකන් එක තමයි මේ.
ඔයාල විශ්වාස කරනවද මේකේ රෙසිපිය රහසක් කිව්වොත්? නෑ නෑ ඔය ඕනේ තරම් යු ටියුබ් එකේ තියෙන්නේ මේකේ හදන විදිහ. ඒක හරිම සිම්පල්. පොප් කොන් චිකන් යු ටියුබ් එකේ අයියා කෙනෙක් මේ ලගදිත් උඩ දාලා හදලා පෙන්නුවා. ඔයාලටත් මෙහෙම හිතෙන්න ඇති. හැබැයි ඔය මොන තරම් රෙසිපි යු ටියුබ් එකේ තිබුණත් ඇත්තටම මේ කෑම එක හදන්නේ ඒ කියන්නේ මේ කෑම එක හදුන්වා දෙන්නේ කර්නල් හාර්ලන් සෑන්ඩර්ස්. එයා තමයි KFC බෝඩ් එකේ හිනාවක් දාගෙන ඉන්නේ.
කර්නල් හාලන් සෑන්ඩර්ස්
මේකේ රෙසිපියට කුළුබඩු හා රසකාරක 11ක් අඩංගු වෙලා තියෙනවා. මේ ආයතනයේ නියෝජිතයෙක් වෙන රික් මේනාඩ් කියන විදිහට නම් මේ රෙසිපි එක කෙන්ටකි වල Louisville වල සුරක්ෂිතාගාරයක ඉතා ආරක්ෂිතව තැන්පත් වෙලා තියෙනවා. ඒ වගේම මේ වෙද්දී යොදන්න පුළුවන් ඉහලම ආකාරයේ තාක්ෂණික යෙදුම් වගේම ඉතා ඉහල මට්ටමේ ආරක්ෂක නිලධාරීන් මේකේ ආරක්ෂාව පැය විසි හතරේම තහවුරු කරලයි තියෙන්නේ.
එතකොට මේක කවුරුත්ම දන්නැද්ද කියල ප්රශ්නයක් එනවනේ.
ඇත්තටම අපි KFC ගියාට එකේ දෙන්නෙත් නියම වට්ටෝරුවට හදපු KFC fried chicken එක නම් නෙමෙයි. ඒක සිද්ද වෙන්නේ සරලවම මෙහෙමයි. එක එක අවන්හලවල් වලට රෙසිපිය දෙන්නේ ඔරිජිනල් එක පොඩ්ඩක් වෙනස් කරලා. මේක කම්පියුටර් සිස්ටම් එකකින් තමයි වෙන්නේ. මේකෙන් එක එක KFC ශාඛාවට එක රස වගේ එන්න පොඩි වෙනසක් ඇතුව තමයි රෙසිපි එක දෙන්නේ. ඒ කියන්නේ කවුරුත් ඔරිජිනල් එක කන්න තරම් වාසනාවන්ත නෑ මිත්රයා. හරි කවුරුහරි මේකේ ඔක්කොම දෙවල් දැනගත්ත කියමුකෝ. එත් රික් මෙනාඩ් මහත්තයා කියන්නේ දාන ජාති දැනගත්තට එක කොච්චර වෙලාවක් කොච්චර උෂ්නත්වෙක සකස් වෙන්න ඕනද, එක කරන පිළිවෙල මොකක්ද කියල දැනගන්නේ නැතුව හදන එක ෆ්රයිඩ් චිකන් උනාට ඒක කවදාවත් KFC ෆ්රයිඩ් චිකන් නම් නෙමෙයි කියල. (මේ ලගින් යන රසක් එන්න ගෙදරදීම මේක හදන හැටි මේ ආටිකල් එකේ අන්තිමට තියෙනවා, මේක මම නම් කරලා බැලුව, 80% සාර්ථකයි. ඉතුරු විස්ස සාර්ථක වෙන්න ඔයාට කුස්සිය හුරු තරම බලපානවා)
McDonalds french fries
මේ මොන බොරුවක්ද කියන්නේ කියල හිතුනද?? ෆ්රෙන්ච් ෆ්රයිස් එහෙම නැත්තන් බැදපු අල වලටත් රහස් වට්ටෝරු කොහෙද කියල හිතනවා ඇති නේද? ඇත්තටම මෙතන වට්ටෝරුවට වඩා වැදගත් වෙන්නේ ලෝකේ පුරාම එකම රස දෙන විදිහට කොලිටි එක රකින එක. මෙහෙම කියන්නේ මැක්ඩොනල්ඩ්ස් එකේ ජ්යෙෂ්ඨ අධ්යක්ෂක ධුරයක ඉන්න Michael Butkus. එතුමාට අනුව නම් මේ සදහා ගන්න අල වල පිෂ්ටය සහ වර්ණය මත තමයි හොදම විදිහට තේරීම කරන්නේ. ඒ වගේම ලෝකේ පුරාම එකම රස එන්න මේකේ වගා කරන ක්රම, වගා භුමි වල තත්වය, ජලය සපයන විදිහ, ජාත්යන්තර ප්රමිතිකරණය කියන කාරණා ටිකත් බලපානවා. ඒ වගේම මේක හදද්දීත් මෙයාලටම ආවේනික ක්රමයක් පාවිච්චි කරනවා.
මෙයාලත් මේකට නිශ්චිත උෂ්ණත්වයක් තියාගෙන තිබුණට ඒ රහස නම් කියන්නේ නෑ. ඒ වගේම තෙල් වල අන්තර්ගතය, බදින්න කලින් ශීතකරණයේ තබන කාලය, බදින කාලය වගේ දේවලුත් රහසක් . මේ ආහාරය ලෝකෙට දීපු බෙල්ජියම් වරු මේක දෙපාරක් බදින්න පුරුදු වෙලා ඉදල තියෙනවා, McDonalds ලත් ඒ සම්ප්රදායම අනුගමනය කරනවා. හැබැයි Michael Butkus කියන්නේ බෙල්ජියම් වැසියෝ මේක එක සැරයක් බැදලා ශීත කරලා ආයේ බැද්දේ නෑ කියල. McDonalds ල එහෙම කරනවා කියලාත් එතුමා කොතනදිවත් කෙලින්ම කොතැනදිවත් ප්රකාශ කරලා නැහැ. ඒක එහෙම කියල පොඩි ඉගියක් විතරයි දීලා තියෙන්නෙත්.
පෙප්සි
කෝලා බීම වර්ග වලින් ඉස්සරහින්ම තියෙන වර්ගයක් තමයි පෙප්සි. ඒ වගේම කොකා කෝලා රස වගේ දැනුනත් ඕන කෙනෙක්ට මේ දෙකේ පොඩි වෙනසක් තියෙනව කියල දැනෙනවනේ. Caleb Bradham කියන්නේ උතුරු කැරොලිනාවේ (ඇමරිකාවේ) හිටපු ඖෂධවේදියෙක්. මෙයා 1898 දි Brad’s drink කියල ලෝකෙට දීපු බීම තමයි පස්සේ පෙප්සි කියල නම වෙනස් වෙන්නේ. නමුත් මේ හොයාගත්ත බීම රෙසිපිය නම් අදටත් අබිරහසක්. සරලව මේ ගැන වැඩි විස්තරයක් නැති තරම්. මේ ආයතනයේ නිලධාරීන් වූනත් කියන්නේ ඒ ගැන කතා නොකර ඉමු වෙන ඕන දෙයක් කතා කරමු කියල. (වෙන දේවල් වැඩක් තියෙයිද මේක දැනගන්නේ නැතුව). ඉතින් මේ රහසත් තව අවුරුදු ගණනාවකට රහසක් වෙලාම තියෙයි.
කොකා කෝලා
ලෝකේ ජනප්රියම බීම කියලා විරුදාවලිය අරන් තියෙන්නේ කොකා කෝලා. ඉතින් එහෙම ඩොලර් මිලියන ගණන් උපයන රෙසිපියක් කොච්චර වටිනවා ඇද්ද? කාලෙන් කාලෙට මේකේ වට්ටෝරුව හොයාගත්ත කියල එක එක අය කිව්වට කොකාකෝලා ලේඛනාරක්ෂක ෆිල් මූනි මහත්තයා කියන්නේ ඒක රහසක් කියල. ඒක නම් ඇත්ත වෙන්නම ඕන. මොකද කොච්චර කිව්වත් කොකාකෝලා වල ඉල්ලුම අඩුවෙලා නෑනේ. ඉස්සෙල්ලම කොකාකෝල හදන්නේ 1886දි ජෝන් පෙම්බර්ටන් කියන ඖෂධවේදියා. මැයි 8 වෙනිදා. මුල් කාලේ මේකේ බියර් සංයෝගයකුත් අන්තර්ගතව තිබිල තියෙන්නේ. කොහොමින් කොහොමහරි මේකේ වටිනාකම අදුරගත්ත පෙම්බර්ටන් මේ රෙසිපිය 1887 දි විකුනනවා ඩොලර් 2500 කට. ඒ කාලේ එච්චර ඉල්ලුමක් නැතුවත් එච්චර ගණන් නම් දැන් කොහොම ඇද්ද?
මුල්ම කාලේ පෙම්බර්ටන් දවසට 9 ක් විකුනපු කොකාකෝලා අද වෙද්දී දවසට බිලියන 1.7ක් විකිනෙනවා. ඔන්න ඉන්ටරස්ටින් ම කොටස. මේකේ රෙසිපිය තියෙන්නේ Atlanta SunTrust බැංකුවේ සේප්පුවක. එකවරකට දෙන්නෙක්ට විතරයි ඇක්සස් කරන්න පුළුවන්. ඒ වගේම මූනි මහත්තයා කියන විදිහට නම් මේ රෙසිපිය කවුරුහරි හොයාගත්තත් නිවැරදි ක්රමයයි එකතු කරන පරිමාවලුයි නොදැන කොකාකෝලා හදන එක හීනයක් විතරයි.
හැබැයි ටොඩ් විල්බර් කියන පුද්ගලයා මේ රෙසිපිය දන්නවා කියල ඔහුගේම ප්රකාශනයක් නිකුත් කරලා තියෙනවා. ඒ වගේම ඔහු ඒ රෙසිපිය ලෝකෙටම අනාවරණය කරා. එත් එක හරියටම කොකාකොලද නැද්ද කියල නම් එහෙම නැත්තන් ඒක නිවැරදිම වට්ටෝරුවමද කියල නම් කවුරුත් තහවුරු කරලා නෑ. මේකත් මම පහළින් දාන්නම්. හැබැයි මේක නම් මම ගෙදර උත්සහ කළේ නැහැ. හදන එක කෙසේවෙතත් දැනගන්නත් එක්ක කියවල බලන්න.
ඔන්න KFC ටේස්ට් එකට චිකන් හදන හැටි සහ කොකා කෝලා විස්තරේ.
KFC ෆ්රයිඩ් චිකන්
මේකට අපිට ඕන වෙනවා
-චිකන් කිලෝ එකක්
-බිත්තර
-පාන්පිටි
-සෝයාසෝස්
-සීනි
-වතුර
-බදින්න තෙල්.
-චිකන් කියුබ්
හදන්නේ මෙහෙමයි.
චිකන් කිලෝ එක කෑලි කපල (කපපුව ගත්ත නම් ලේසි) වතුරට දාල ඒ වතුරට සෝයා සෝස් මේස හැදී 7ක් විතර දාල සීනිත් මේස හැදී 5ක් විතර දාල කලවම් කරලා පැය දෙකක් තියන්න.
දැන් චිකන් කියුබ් පාන්පිටි එක්ක හොදට කලවම් කරන්න , මේක තමයි අර වටේට ක්රිස්පී විදිහට තියෙන්නේ ඒ නිසා ඕනවට වඩා ලුණු රස එන්න දෙන්න එපා.
දැන් අර චිකන් වතුර වලින් එලියට අරන් හොදට තෙත මාත්තු කරලා පාන්පිටි මික්ස් කරපු එකේ ලාවට දවටලා බිත්තර වල දවටලා ආයෙත් පාන්පිටි මිශ්රණයේ දවටලා බදින්න. ගොඩක් රස්නෙට බදින්නත් එපා. ගොඩක් පිටි දවටන්නත් එපා.
(මේකේ ඇත්තටම පාන්පිටි එක්ක කලවම් කරන්න ඕන චිකන් කියුබ් නෙමේ, එත් ඒවා ඔක්කොම හොයලා කලවම් කරනවට වඩා චිකන් කියුබ් එකක් ගන්න එක ලේසියි, සමහර දේවල් හොයාගන්න අමාරු වෙන්නත් පුළුවන්,) ඉතින් කාල බලන්නකෝ.
කොකා කෝලා
මේවා තමයි ඕන වෙන්නේ
-සීනි කැට කෝප්ප 6
-කෝන් සිරප් කෝප්ප දෙකයි
-සිට්රික් ඇසිඩ් මේස හැදී 2
-නටන වතුර කෝප්ප 7
-දෙහි යුෂ මේස හැදී 1
-වැනිලා තේ හැදී 1
-කුරුදු තෙල්, ලෙමන් තෙල් බින්දු එක ගානේ
-රතු පාටින් මේස හැදී 1, කහපාටින් එක හමාරයි, නිල් පාටින් බාගයයි ගානේ කලරින්
-සිසිල් කල සෝඩා කෝප්ප 44ක්
හදමු එහෙනම්
සීනි,කොන් සිරප් , සිට්රික් ඇසිඩ් නටන වතුරට දාල දිය කරන්න. ඒකටම ලෙමන් තෙල්, කුරුදු තෙල්, වැනිලා, දෙහි යුෂ එකතු කරලා කලවම් කරන්න. දැන් අර කලරින් එකතු කරලා සිසිල් වෙන්න තියන්න.
ඒ ශීතකරණේ තියපු මිශ්රන යෙන් කෝප්ප කාලකට සිසිල් සෝඩා කෝප්ප එකක් වෙන අනුපාතෙට මික්ස් කරලා බොන්න තමයි තියෙන්නේ.
(සැලකිය යුතුයි: මේකේ කැෆෙන් අඩංගු වන දෙයක් දාන්න තිබුණා. මම එකත් මේ ලිස්ට් එකෙන් අයින් කළා. මේක දැම්මේ නම් ඔයාලට හදන්න නෙමෙයි දැනගැනීම පිණිස විතරයි.)
ඉතින් රෙසිපිය රහසිගත එත් ලෝකේ හැමෝම දන්න කෑම බිම කිහිපයක විස්තරය තමයි මේ. හදන එක කෙසේවෙතත් ඒවගේ වට්ටෝරු කියලා ප්රසිද්ධ මේ වට්ටෝරුත් ඔයාලට මේ කෑම ගැන අදහසක් ගන්න උදවුවක් වෙන්න ඇති කියලා මම විශ්වාස කරනවා.