2020 Jun 9
පොඩි දරුවන්ට පලා වර්ග කවන්න තියන අමාරුව අම්මලා හොඳටම දන්නවනේ. බබාලට විතරක් නෙවෙයි ගොඩක් වැඩිහිටියොත් පලා වර්ග කන්න ප්රියතාවයක් දක්වන්නේ නැහැ. කොහෙම වුණත් දරුවන්ට පලා වර්ග කන්න දෙන එක ඉතාම වැදගත්. පලා වලින් ලැබෙන පෝෂණය වෙන කොහෙන්වත් ලබාගන්න හැකියාවක් නැහැ. ඔන්න අද අපි විස්තර අරන් ආවා දරුවන්ට අනිවාර්යයෙන් ආහාරයට ගන්න දෙන්න හොඳ පලා වර්ග සහ ඒ පලා වර්ග වලින් ලැබෙන ගුණ.
ගොටුකොළ
- ධාරණ ශක්තිය ඇති කරයි
- අලස බව දුරු කරයි
- කුඩා ළමුන්ගේ මොළය වර්ධනය කරයි.
- සිරුර සිසිල් කරයි.
- ඇස් පෙනීමේ දුර්වලතාවය නැති කරයි.
- ප්රතිශක්තිකරණය වැඩි කරයි.
- හිසකෙස් වඩයි. හිසකෙස් දීප්තිමත් කරයි.
- රුධිර සංසරණ ක්රියාවලිය මනාව සිදු කරයි.
- කුෂ්ට රෝග සඳහා ද හිතකරයි.
- ආයුෂ වැඩි කරයි.
මුකුණුවැන්න
- මතක ශක්තිය වැඩි කරයි.පිත සමනය කරයි.
- කුසගිනි වඩවයි. ආහාර රුචිය වැඩි කරයි.
- ඇස් රෝග, පීනස, මුත්රා සමඟ ලේ පිටවීම මෙන්ම දියවැඩියාව රෝගය සුවකිරීමේ ගුණ සහිතයි.
- කුෂ්ට නසයි.
- ඇස්වල පෙනීම වර්ධනය කරයි.
- ශරීරයේ විෂ පහ කරයි.
- සිරුරට අවශ්ය සියළුම පෝෂණ පදාර්ථ ශරීරයට අවශෝෂණය කරයි.
- ප්රතිශක්තිය වැඩි කරයි.
- පටකවල ගෙවි යාම අඩු කරයි.
- මල පිටවීම හොඳින් සිදු කරයි. මල බද්ධයට වළක්වයි.
- අක්මා රෝගවලට ගුණයි.
- පීනසට හිතකරයි.
- හිසරදය දුරු කරයි.
- රුධිරය පිරිසිදු කරයි.
- සිරුර සිසිල් කරයි.
- හොඳින් මුත්රා පිටවෙයි.
- අකලට හිසකෙස් පැසීම නවතාලයි.
- සම පැහැපත් කරයි.
කතුරුමුරුංගා
- කතුරුමුරුංගා කොළ ඇස් පෙනීමේ දුර්වලකම නැති කරයි.
- පීනසට ගුණදායක ය.
- කිරි පණුවන් නැති කර ශරීරයේ විෂ නසයි.
- මළ බද්ධය නැති කරයි.
- හිස කෙස් වර්ධනය කරයි.
- පිළිකා ඇති වීම මර්දනය කිරීමටත් ඇති වූ පිළිකා මර්දනය කිරීමටත් කතුරු මුරුංගාවලට හැකියාවක් ඇත.
- මුඛය දෙපස පැලුණු විට හා දිවේ ඇති වන වේදනාකාරී උෂ්ණ ගෙඩිවලට ද කතුරුමුරුංගාවලින් ගුණ ලැබෙයි.
සාරණ
- ඉතා හොඳ මුත්රා කාරකයකි.
- වකුගඩු පිරිසිදු කිරීමේ හැකියාවක් ඇත.
- ගර්භාෂයේ හා ඩිම්බ කෝෂවල ආබාධ ඇති ස්ත්රීනට ගුණදායකයි,.
- ඉදිමුම්, පාණ්ඩු, හෘද රෝග නසයි.
- කැස්ස සුව කරයි.
- උණ බැසීමට උපකාරී වේ.
- ඉදිමුම නසයි.
- ශරීරයේ විෂ පහ කරයි.
තම්පලා
- තම්පලා ගුණ දෙන පලා වර්ගයකි.
- මල මුත්ර පිරිසිඳු කර පහසුවෙන් පහකිරීමට සලස්වයි.
- පැහැපත් සමක් වඩවයි.
- රත්තයා හා පිත් රෝග සමනය කරයි.
- ශරීරයේ දාහය සමනය කරයි.
කංකුං
- අපි නිතර ගෙදර හදන පලා වර්ගයකි
- මල බුරුල් කරයි.
- මූත්ර ශෝධනය කරයි.
- දිර වීමට මඳක් අපහසුයි.
- තන කිරි හා ශුක්ර වඩයි.
කිරි අගුණ
- ඇදුම රෝගයේ දීත් ශ්වාසනාළිකා ප්රදාහයේ දීත් ඖෂධයක් ලෙස යොදා ගත හැකි ආහාරයකි.
- දේශීය වෛද්ය විද්යාවේ දීත්, ආයුර්වේදයේ දීත් කිරිඅඟුණ මුල් සර්ප විෂ නැසීම සඳහා භාවිතා කරයි.
- ත්රීන් ගේ හිසරදය නිවාරණය කරයි.
- අධිරුධිර පීඩනය සමනය වෙයි.
වැල් පෙනෙල
- ආහාර මාර්ගයේ රෝගවලට සුදුසුයි.
- දියවැඩියා රෝගී්න්ටද සුදුසුයි.
- ශරීරයේ වේදනාව පහ කරයි.
- ස්නායු ශක්තිමත් කරයි.
- පුරුෂයින්ගේ ධාතු ශක්තිය වැඩි කරයි. සරු භාවය ඇති කරයි.
- ලේ පිරිසිදු කරයි.
- අරුචිය නැති කරයි.
හාතවාරිය
- රසයෙන්, ගුණයෙන් හා සුවදින් යුත් පලා වර්ගයකි. මෙහි ගුණ පහත පරිදි වෙනවා.
- බුද්ධිය වඩවයි.
- සිරුර සිසිල් කරයි.
- මුත්රා හොඳින් පිට කරයි.
- වාතය නසයි.
- සිරුර පෘෂ්ඨිමත් කරයි.
- අකලට හිසකෙස් පැසීම නතර කරයි.
- සරු බව ඇති කරයි.
- චර්ම රෝග නැති කරයි.
- හෘදයට හිතයි.
- කුෂ්ට රෝග දුරු කරයි.
- සන්ධි රෝගවලට සුදුසුයි.
- මව්කිරි වඩවයි.
- ඇස් පෙනීම වැඩි කරයි.
- අර්ශස් රෝගයට සුදුසුයි.
- ආමාශයේ තුවාලවලට හොඳයි.
- කාන්තා රෝගවලට සුදුසුයි.
- කුසගිනි වඩවයි. ශුක්ර ධාතු වර්ධනය කරයි.