2020 Jul 15
අපිට ඉතින් කෑම කිව්වොත් වෙන දෙයක් නෑනෙ ඉතින් නේද.. අහුවෙන දෙයක් කාගන කාගන යනවා. හොඳක් නරකක් බැලිල්ලක් නෑනේ. හැබැයි ඉතින් කෑවා වගේ නෙවෙයි සමහර නොගැළපෙන දේවල් කාලා පස්සේ විදවන්න වෙන අවස්ථා නැතුවාම නෙවෙයි. ඔන්න අද අපි කියන්න යන්නේ එකට ගන්න හොඳනැති ආහාර වර්ග කීපයක් ගැන විස්තර ටිකක්.
මඤ්ඤොක්කා සමග ඉඟුරු යෙදූ ආහාර
මේක තමයි ප්රසිද්ධම විස වෙන්න පුළුවන් කියලා හිතන කෑම එකතුව. මඤ්ඤොක්කාවල අඩංගු ලිනමරේස් එන්සයිමය (Linermarase) සමග ඉඟුරු ප්රත්රික්රියා කීරීමෙන් මාරන්තික තත්ත්වයක් ඇති වෙන්න පුළුවන්. ලංකාවේදි මඤ්ඤොක්කා කාලා ඉඟුරු තේ බොන්න එපා කියලා කියන එක තමයි වෛද්යවරු පවා කියන්නේ. ඒත් හොඳට කල්පනා කළොත් අපි ගොඩක් වෙලාවට ආහාරවලට රසකාරක විදිහට ඉඟුරු භාවිතා කරනවා. මේ නිසා මඤ්ඤොක්කා සමග ඉඟුරු යොදපු කිසිම ආහාරයක් නොගෙනම ඉන්න එක තමයි හොඳ.
. තක්කාලි සුප් සමග චීස්
තක්කාලි සුප් අපේ ගෙවල්වල නිතර හැදෙන සුප් වර්ගයක් නොවුණට බොහෝමයක් තරු පන්ති හෝටලවල බුෆේවල තියෙන සුප් වර්ගයක්. හැබැයි තක්කාලි සුප් එක්ක චීස් වර්ග දාලා තියෙන ආහාර ගත්තම. තක්කාලිවල අඩංගු අම්ල සහ චීස් අතර ඇතිවෙන ක්රියාකාරීත්වය නිසා ආහාර දිරවීමේ අපහසුතාවය ඇති කරන්න පුළුවන්. ඒ නිසා තක්කාලි සුප් සමග චීස් ආහාරයට ගන්න එපා.
නිවිති සමග කිරි යෙදූ ආහාර
ගොඩක් අය විරුද්ධයිනේ නිවිතී පරිප්පුයි එකට කන්න. හැබැයි මේ දෙක එකට දාලා කෑවට කිසි අවුලක් නැහැ. හැබැයි නිවිති වලට කිරි දලා හො නිවිති කලා කිරි අඩංගු දේවල් ආහාරයට ගන්න එපා . මොකද නිවිතිවල අඩංගු ඔක්ස්ලේට් කිරි එක්ක ප්රත්රික්රියා කිරීම නිසා ශරීරයට අපහසුතා ඇති කරනවා.
සලාද සමග විනාකිරි
සමහර අවස්ථාවල සලාදවල ඩ්රෙසින් එකක් විදිහට විනාකිරි හෝ ලෙමන් එකතු කරන අවස්ථා තිබෙනවා. විනාකිරි/ ලෙමන්වල අඩංගු ආම්ලිකතාවය නිසා සලාද වගේ කෑම ශරීරයට අවශෝෂණය කිරීම ප්රමාද වෙනවා. මේ නිසා සලාද සැකසීමේදී විනාකිරි එකතු කීරිමෙන් හැකිතාක් වළකින්න ඕන.
සීරියල් වර්ග සමග ඔරේන්ජ් ජූස්
දැන් ගොඩක් දෙනෙක් බොඩි මේන්ටේන් කරනවා කියලා උදේට ඕට්ස් නැත්තම් කොන්ෆ්ලෙක්ස් දොඩම් වීදුරුවක් එක්ක ආහාරයට ගන්න පුරුදු වෙලා ඉන්නවා. නමුත් දොඩම්වල ආම්ලික සංයෝග නිසා සීරියල්වල අඩංගු පිෂ්ඨය ශරීරයට අවශෝෂණය කර ගැනීමේ ක්රියාවලිය ප්රමාද කරනවා.