2020 Dec 25
විවිධ උත්සව අවස්ථාවන් වලදී විවිධ වර්ග වල බීම සූදානම් කරලා තියෙන ආකාරය ඔබ දැකල සහ අත්විඳලා ඇති. මේ බීම වර්ග පිළිගන්වන්න ලැහැස්ති කරද්දී විවිධ හැඩයේ වීදුරුත් ඒ වෙනුවෙන් සූදානම් කරන ආකාරය ඔබ දැක ඇති. විශේෂයෙන් ඔබ තරු පන්තියේ හෝටලයක බෝජන සංග්රහයකට හෝ වෙනත් උත්සවයකට ගියොත් නැතිනම් cocktail party එකකට ගියොත් මේ අත්දැකීම විඳින්න ඔබට සිදුවනවාමයි. මේ විදිහට විවිධ හැඩයේ වීදුරු ලැහැස්ති කරන්න හේතුව මොකක් වෙන්න ඇති කියලද ඔබ හිතුවේ..? සමහරවිට ඔබ ඒ ගැන සිතා නොතිබෙන්නත් පුළුවන්. ඒත් ඔබට පිළිගැන්වෙන බීම වර්ගය අනුව ඒ සඳහා ගැලපෙන වීදුරුව තමයි මේ විදිහට ලැහැස්ති කොට තිබෙන්නේ. ඔබ මේ ගැන වැඩිදුර තොරතුරු දැනගන්න අවශ්ය වනවා. හේතුව යම් අවස්ථාවක මේ විදිහේ විශේෂිත සාදයක් සංවිධාන කරන්න අවශ්ය වුනොත් ඒ වෙලාවටත් මේ ගැන නිවැරදිව දැනගෙන සිටීම ඔබට වැදගත් වනවා.
මේ ආකාරයට ඒ ඒ බීම වර්ගයට හරියන විදිහට වෙනස් වෙනස් වීදුරු සුදානම් කරන්න විශේෂ හේතු ගණනාවක් තියෙනවා. අලංකාරය නිසා පමණක් නොවෙයි මෙවැනි දේවල් භාවිතයට ඇවිත් තිබෙන්නේ. ඒ කාරණා විද්යාත්මක ඒවා වගේම සංස්කෘතික ඒවාද වනවා. අද අපි ඔබව දැනුවත් කරන්න සූදානම් වන්නේ මේ බීම වර්ග වලට ගැලපෙනම හැඩයේ සහ වර්ගයේ වීදුරු තෝරා ගැනීම පිළිබඳවයි. මෙතැනදී අපි විශේෂයෙන් කතා කරන්නේ ඇල්කොහොල් සහිත බීම වර්ග (liquor) සහ ඒවා මගින් සාදාගන්නා බීම වර්ග ගැනයි. සමහර බීම වර්ග ඒවාට අදාළ උෂ්ණත්වයේ පවත්වා ගැනීම වැදගත්. එහෙම වුනොත් තමයි ඒ බීම වර්ගය නිසි රසයෙන් යුතුව බොන්න හැකියාව ලැබෙන්නේ. ඒ වගේම තවත් සමහර බීම වර්ග එහි සුවඳ එක්කම බීම අවශ්ය වනවා වගේම සමහර ඒවායේ සුවඳ නොදැනී බීමට ගැනීම වාසිදායක වනවා. මෙන්න මේ වගේ කාරණා ගැන සැළකිලිමත් වෙමින් තමයි මේ බීම වර්ගයට ආදාල වන වෙනස් හද වලින් යුතු වීදුරු නිර්මාණය කොට තිබෙන්නේ. අපි සමහර වීදුරු අල්ලන විදිහ අනුවත් ඒ වීදුරුවේ උෂ්ණත්වය රැඳෙන ප්රමාණය වගේ කරුණු තීරණය වනවා වගේම ඒ අනුව අදාළ බීම වර්ගයේ රසය සහ ක්රියාකාරීත්වයත් තීරණය වනවා. ඒ නිසා මේ “නිවැරදි” හැඩයේ වීදුරුව තෝරාගැනීම විද්යාත්මකවත් වැදගත් කරුණක් වනවා.
රතු වයින් සඳහා
රතු වයින් බොහෝ දෙනෙක් ප්රිය කරන බීමක් වගේම ඕනෑම සාදයකදී පිළිගැන්වෙන බීම වර්ගයක්. රතු වයින්පිළිගන්වන්න ඔබට සිදු වුනොත් ඒ වෙනුවෙන් පාවිච්චි කරන වීදුරුව කුමක් විය යුතුද කියල ඔබ දැනගෙන සිටිය යුතුමයි. තරමක විශාල රවුම් හැඩයකින් යුතු වීදුරුවක් මේ වෙනුවෙන් පාවිච්චි කෙරෙනවා. ඒ වගේම දිග බඳක් සහිත වීදුරුවක් විය යුතුයි. වයින් බඳුන කරකවමින් සුළි ඇතිකරමින් වයින් පානය කිරීමට හැකිවන්නේ එවැනි වීදුරුවක පමණයි. ඒ වගේම වයින් වාතය සමග නිසි ලෙසින් මිශ්ර වන්නේත් එවිටයි. ඒ නිසා වයින් පානය කිරීමට මෙවැනි වීදුරුවක් අනිවාර්යෙන්ම භාවිතා කළ යුතුයි.
සුදු වයින් වීදුරුව
සුදු වයින් පානය කිරීමට ඔබ භාවිතා කළ යුත්තේ මීට වඩා හැඩයෙන් වෙනස් වීදුරුවක්. දිගටි හැඩයක් සහිත උස වීදුරුවක් වන මෙය මුව තබන කොටස වඩා පටු වනවා. ඒකට බලපාන විද්යාත්මක හේතුවක් තිබෙන බව ඔබ සමහරවිට නොදන්නවා විය හැකියි. වීදුරුවේ ඇතුළත ඇති වයින් ඉක්මනින් ඔක්සිකරණය වීම වළක්වා ගැනීම සඳහා මේ විදිහේ විදුරු භාවිතා කෙරෙනවා.
Sparkling වයින්
Sparkling වයින් වලදී වැදගත්ම දේ වන්නේ එහි බුබුළු එලෙසින්ම පවත්වා ගනිමින් බීමට ගැනීම. ඒ නිසා ඒ වෙනුවෙන් පාවිච්චි කරන්නේ තරමක සිහින් දිගටි වීදුරුවක්. මේ වීදුරුව නලාවක හැඩය ගන්නවා වගේම පතුලත් ඉතා කුඩායි. මුව තබන කොටසත් පටුයි. මේ සියලු දේවල් වලින් සලකා බැලෙන්නේ වයින් වල බුබුළු එලෙසින්ම රඳවා ගනිමින් පානය කිරීම. එහි නියම රසය සහ තෘප්තිය ලැබීමට නම් නිවැරදි හැඩයේ වීදුරුවක්ම පාවිච්චි කළ යුතු වන්නේ ඒ නිසයි.
කොක්ටේල් වීදුරුව
කොක්ටේල් සාදා කියන්නේ සාමාන්යෙන් ඔබට නිතර සහභාගී වන්න ලැබෙන දෙයක් විය හැකියි. එවැනි අවස්ථාවකදී මොන විදිහේ වීදුරු භාවිතා කළ යුතුයිද නැතිනම් කොක්ටේල් වෙනුවෙන් ඒ හැඩයේ වීදුරුම භාවිතා කරන්නේ ඇයි කියල දැනගෙන ඉඳීමත් වැදගත් වනවා. පුනීලයක හැඩයෙන් යුතු මේ වීදුරුව අල්ලා ගැනීමට දිගටි බඳක් සහිතයි. ඒ සිහින් බඳක්. මෙවැනි වීදුරු සාම්ප්රදායික කොක්ටේල් වර්ග පිළිගැන්වීමට භාවිතා කරනවා. සාමාන්යෙන් සාම්ප්රදායික කොක්ටේල් වල අපූරු සුවඳක් තිබෙන බව ඔබ දන්නවා. ඉතින් මේ ඉමිහිරි සුවඳ බීමට පෙර නහයට හොඳින් විඳගැනීමට ලැබුනොත් බොන්න තියෙන කැමැත්ත වැඩි කරන්නත් හැකියාවක් තිබෙනවා. ඒ වගේම මේ රසවත් කොක්ටේල් එක මුවට හොඳින් විවරව තබමින් පානය කරන පුද්ගලයාට එහි රසවත් බව දැනවීමටත් මේ වීදුරු නිර්මාණය කිරීමේදී සලකා බලා තිබෙනවා. ඒ නිසා පුනීලයක වැනි පළල් විවරයක් සහිතව මේ වීදුරුව නිර්මාණය කොට තිබෙන බව සඳහන් වනවා.
Martini වීදුරු
අතීතයේ මේ බීම වර්ගය වෙනුවෙන් පාවිච්චි කෙරුනෙත් සාම්ප්රදායික කොක්ටේල් වීදුරුවක්ම වුනත් 90 දශකයෙන් පසුව එය තරමක් වෙනස් වුන බවක් පෙනෙන්න තිබෙනවා. විශේෂයෙන්ම Martini සමග විවිධ වොඩ්කා වර්ග මිශ්ර වීම නිසා මේ තත්වය ඇතිවුනා විය හැකියි. කොක්ටේල් වීදුරුවට තරමක් සමාන වුනත් මේ වීදුරුවේ පතුල කෙතුආකාර ලෙස නිර්මාණය කොට තිබෙනවා. වීදුරුවේ මථුඔඉත විවරය නම් කොක්ටේල් වීදුරුවේ මෙන්ම විශාලව රවුම්ව සකස් කොට තිබෙනවා.
Margarita වීදුරුව
තමන්ගේම විශේෂිත හැඩයක වීදුරුවක් තියෙන තවත් බීම වර්ගයක් තමා Margarita. මේ වෙනුවෙන් පාවිච්චි කරන වීදුරුවත් තරමක් කොක්ටේල් වීදුරුවේ හැඩයට සමානයි. නමුත් වීදුරුවේ විෂ්කම්භ දෙකක් සහිත පියවර දෙකකින් සකස් කොට තිබෙනවා. ඉහළ විවරය නම් රවුම්ව සහ විශාලව සැකසී තිබෙන්නේ කොක්ටේල් වීදුරුවේ විදිහටමයි. සාමාන්යෙන් මේ විදුරු නිවෙස් වල භාවිතා වනවා අඩු වුනත් සාදයකදී හෝ resturant එකකදී ඔබට මෙවැනි වීදුරු වල margarita පානය කරන්න අවස්ථාව ලැබිය හැකියි.
Snifter වීදුරු
මේ වීදුරුවත් රවුම් විශාල bowl හැඩයේ උඩ කොටසකින් යුක්තයි. ඒ වගේම මුව විවරය තරමක පටු ගතියකින් යුක්ත වනවා. වීදුරුවේ බඳ, ඒ කියන්නේ අල්ලන කොටස සිහින්ව නිර්මාණය කළා වුනත් එය තරමක කෙටිව තමයි සකස් කෙරෙන්නේ. බීම වර්ගය රසවිඳීමට වගේම සුවඳ හොඳින් ආග්රහණය කරන්නත් හැකිවීමට මෙවැනි විදුරු නිර්මාණය කෙරෙනවා වගේම වයින් වලදී වගේම සුළි ඇති කරමින් වාතය සමග මිශ්ර කරවමින් රසවිඳීමට හැකිවන අයුරින් වීදුරුව නිර්මාණය කෙරෙනවා. බ්රැන්ඩි සහ විස්කි වර්ග පානය කිරීම සඳහා මෙවැනි හැඩයේ වීදුරු විශේෂයෙන් නිර්මාණය කොට තිබෙනවා.
ඔබ ඕනෑ තරම් සාද, සම්භාෂණ වලදී මෙවැනි විවිධ බීම වර්ග පාවිච්චි කොට තිබෙනවා විය හැකියි. ඒ වෙනුවෙන් අපි මේ සඳහන් කළ වර්ගයේ වීදුරු භාවිතා කර ඇතුවාට සැකයක් නැහැ. නමුත් ඒවා භාවිතා කිරීමේ නිවැරදි හේතුව ඔබ දන සිටියාදැයි සැක සහිතයි. නමුත් දැන් ඔබ ඒ පිළිබඳ හොඳින්ම දැනුවත්. ඒ වගේම මිතුරු හමුවක් හෝ සාදයක් ඔබේ නිවසේ හෝ වෙනත් ඕනෑම තැනක සංවිධාන කිරීමට ඔබට සිදු වුනොත් අදාළ බීම වර්ගයට විශේෂයෙන් නිර්මාණය කෙරුණු වීදුරුව කුමක්දැයි නිවැරදිව තෝරා ගැනීමට දැන් ඔබ දැනුවත්.